Κουλός Κουασιμόδος

Ούτε την καμπάνα δεν μπορούμε να χτυπήσουμε

Συναυλία ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία

Ο σύλλογος εργαζομένων στα Ελληνικά Γράμματα, μαζί με την Επιτροπή Αλληλεγγύης στον αγώνα τους, τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής και το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, διοργανώνουν μια Συναυλία Διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία, αύριο Τρίτη 19 Νοεμβρίου, στις 17:00, στα Προπύλαια. Στη συναυλία συνδράμουν οι Αέρα Πατέρα – Δημήτρης Πουλικάκος – Ελελεύ – Έρωτες πολεμιστές -Πάνος Μουζουράκης – Σπυριδούλα – Τέχνη εν κινήσει – Υπόγεια Ρεύματα – Big fat lips – Illegal Operation – New mind – Pink tank project.


«Καλύτερα παγκάκι και παρκάκι, παρά το πάρκινγκ του Λαμπράκη.» Θυμάμαι αυτό το σύνθημα στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν γινόντουσαν κινητοποιήσεις προκειμένου να μην αλλάξει η φυσιογνωμία του Πάρκου Ελευθερίας, με τη επέκταση του Μεγάρου Μουσικής και την κατασκευή του μεγάλου υπόγειου πάρκινγκ. Τελικά η επέκταση έγινε και το μόνο που δεν έχει υλοποιηθεί από τότε είναι η πλήρης ανάπλαση του πάρκου και η επιστροφή του προς χρήση στους πολίτες. Δεν αγνοώ τη σημασία ύπαρξης χώρων κατάλληλων για την εκτέλεση μουσικών έργων και έργων όπερας. Στο εν λόγω χώρο άλλωστε, έχουμε δει και πολύ σημαντικές παραστάσεις χορού. Όμως πέρα από το ύφος του χώρου, τη παράταιρη χρήση του με διάφορες συναυλίες που καμία ανάγκη δεν είχαν να στεγαστούν εκεί, το σημαντικότερο θέμα είναι ότι για άλλη μια φορά, οι μεγάλοι επιχειρηματίες του έθνους έκαναν πολιτιστικό ή κοινωνικό έργο με δημόσια χρήματα σε δημόσιες εκτάσεις.

Αυτό το σύμπλεγμα εκδοτών-εργολάβων διαπλέχθηκε και διαπλέκεται τόσο στενά με τα εκτελεστικά κέντρα του κράτους, ώστε πλέον είναι αδύνατο να ξεχωρίσεις ποιά είναι τα όρια του καθενός. Η μεγαλοψυχία του ΔΟΛ, κράτους εν κράτιη, φαίνεται ολοκάθαρα τον τελευταίο καιρό με τις μαζικές απολύσεις μέσα στα έντυπα που εκδίδει και φυσικά στο οριστικό κλείσιμο και τις απολύσεις στα Ελληνικά Γράμματα. Παίζοντας ένα παιχνίδι χρηματιστηριακό, ο ΔΟΛ αγόρασε πριν κάποια χρόνια τις εκδόσεις αυτές που μέχρι τότε ήταν μια υγιής επιχείρηση και από τότε άρχισε η δημιουργία ενός παθητικού που μεγάλωνε, μέχρι να αποφασίσει το οριστικό κλείσιμο.

Όλοι οι μεγαλοεκδότες αντιλαμβανόντουσαν μια χαρά πως το μέλλον των εντύπων ήταν περιορισμένο. Καμία κίνηση, όμως, δεν έκαναν να αλλάξουν πορεία εγκαίρως. Άντ’ αυτού έβλεπες συνέχεια, νέες εκδοτικές κινήσεις, νέες αγοραπωλησίες, νέα ονόματα να μπαίνουν στο χώρο του τύπου. Καλές εποχές, με την κρατική χρηματοδότηση στα διαπλεκόμενα αδερφάκια. Σχεδόν όλες οι εφημερίδες είχαν παθητικό για χρόνια και κανείς δεν αναρατιώτανε, μα πως αντέχουν; Μπορεί να σκεφτεί κανείς μια επιχείρηση να έχει παθητικό για χρόνια, και να μην κλείνει; Θαύμα, θαύμα!

ΥΓ. Επειδή έχουν ανοίξει οι ουρανοί (άραγε υπάρχει θεωρία συνωμοσίας για συμβολή του καιρού στα σχέδια κυβερνήσεως-τρόικας;), φαντάζομαι ότι η αυριανή συναυλία μπορεί να αναβληθεί. Ας έχουμε το νου μας για πιθανή μετατόπιση της ημερομηνίας διεξαγωγής.

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: