Κουλός Κουασιμόδος

Ούτε την καμπάνα δεν μπορούμε να χτυπήσουμε

Σκάκι και Κουλτούρα

Λοιπόν και αυτό το άρθρο είναι δοκιμαστικό. Γιατί ως γνωστόν μόνο αν δοκιμάσεις μαθαίνεις. Από τον τίτλο του άρθρου φαίνεται πως θα μπορούσα να έγραφα για το βιβλίο του Χρήστου Κεφαλή, «Σκάκι και Κουλτούρα», εκδόσεις Κέδρος. Ωραία πράγματα γράφει εκεί πέρα ο Χρήστος και σας το συστήνω· πάρτε και διαβάστε. Να ενισχύσουμε και τον έρημο τον συγγραφέα.

Advertisements

2 Σχόλια»

  Κοσμάς wrote @

Το ότι αρέσει στους σκακιστές δεν αποτελεί καθοριστικό κριτήριο. Συνήθως καταβροχθίζουμε όποιο έντυπο περιέχει σκάκι.
Το σημαντικό είναι ότι το «Σκάκι και Κουλτούρα» το προσεγγίζουν με ενδιαφέρον και άνθρωποι εκτός του χώρου μας. Αρκετοί από αυτούς ενθουσιάζονται (ιδέα: κάντε το βιβλίο δώρο στον ξάδελφο, στον κουμπάρο, στον μπατζανάκη, στον γείτονα που σας ρωτά χωρίς να προσπαθεί να κρύψει τον ειρωνικό τόνο: «πάλι σκάκι παίζεις;». Η αλλαγή συμπεριφοράς του –όταν θα το έχει διαβάσει- θα σας διασκεδάσει!)
Το ζητούμενο, όπως και με την εξαιρετική «Σκακιστική Εγκυκλοπαίδεια», η οποία θα έπρεπε να κοσμεί κάθε σχολική βιβλιοθήκη, είναι να γίνουν τα έργα του Χρήστου ευρέως γνωστά.
Είχα υποσχεθεί στο εαυτό μου (και το είχα αναφέρει τον Χρήστο) ότι θα προσπαθούσα να οργανωθεί μια ευρεία συζήτηση με επίκεντρο τα δύο βιβλία (οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι είχα ανακατευτεί σε κάποια αφιερώματα με σκακιστικούς και όχι μόνον διαλόγους μεταξύ Κόκκορη – Κοτρωνιά και Μαστιχιάδη – Σκαλκώτα και, όχι πολύ παλιά, με παρουσίαση των μελών των Εθνικών Ομάδων 1950-1970).
Το μεν πνεύμα πρόθυμον… ο δε χρόνος ανεπαρκής!
Τώρα, με περισσότερο διαθέσιμο χρόνο, το ξανασκέπτομαι. Κάποιος πρόθυμος να βοηθήσει;

Κοσμάς Κέφαλος
e-mail: kosmaskefalos@gmail.com

  oinofitos wrote @

Βρήκες και συ εποχή. Όλοι με αφθονία χρόνου, τί να σου πω. Ίσως τώρα με την αύξηση της ανεργίας κάτι γίνει, να γεμίζουν κι οι μέρες. Για τον Χρήστο και τα βιβλία του θα γράψω κάτι οργανωμένο. Αυτό από σπόντα τον περιέλαβε, σε κάτι απόπειρες εκμάθησης του ιστολογίου που έκανα πριν ένα χρόνο.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: